Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU VRŠENJA KONTROLE I NEPOSREDNOG REGULISANJA SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I VOĐENJU OBAVEZNIH EVIDENCIJA O PRIMENI POSEBNIH MERA I OVLAŠĆENJA: Pravilnikom predviđeno izricanje upozorenja za oko 150 prekršaja. Vozači će umesto kazne dobijati opomenu, pod uslovom da u prethodne dve godine nisu kažnjavani zbog saobraćajnih prekršaja. Ovo se odnosi kako na vozače automobila, tako i manjih električnih vozila, pa i pešake


Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 76/2023) koji je usvojen u septembru prošle godine, a koje je detaljno razrađen nakon što je MUP Srbije 14. februara doneo Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja ("Sl. glasnik RS", br. 11/2024), omogućio je da savesnim vozačima budu oproštene kazne za oko 150 prekršaja.

Ti vozači će umesto kazne dobijati opomenu, pod uslovom da u prethodne dve godine nisu kažnjavani zbog saobraćajnih prekršaja. Ovo se odnosi kako na vozače automobila, tako i manjih električnih vozila, pa i pešake.

- Mera upozorenja izricaće se za određene saobraćajne prekršaje za koje je propisana fiksna novčana kazna, ali ne za sve. U Pravilniku smo naveli 30-tak prekršaja za koje se takva olakšica neće primenjivati, jer smatramo da su to prekršaji kojima se dodatno ugrožava bezbednost saobraćaja - rekao je Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Kako je objasnio “ovo neće biti diskreciono pravo pripadnika saobraćajne policije, već obaveza”.

Dakle, oni neće moći da “biraju” koga će da kazne, a koga neće, već će morati striktno da se pridržavaju Pravilnika. I neće moći da bude nikakve prevare, pošto će pričinjeni prekršaji, pa čak i oni za koje budu izricane samo opomene, ostati u kaznenoj evidenciji 24 meseca.

Dakle, saobraćajni policajci će u svakom trenutku moći da provere da li se radi o savesnim vozačima ili ne, te niko neće moći da dobije dve ili više opomena u periodu od dve godine. Nakon opomene, u slučaju da vozač ponovo napravi prekršaj, biće mu izricane propisane kazne.

Među 150 prekršaja za koje bi učesnici u saobraćaju mogli da prođu samo sa opomenom, nalaze se:

  • vožnja lakog električnog vozila van biciklističke ili pešačko-biciklističke staze
  • vožnja sa registracionom nalepnicom čiji je rok istekao više od 30 dana
  • vožnja bez propisano postavljenih tablica
  • parkiranje ili zaustavljanje na mestu namenjenom invalidima
  • parkiranje vozila na manjem rastojanju od pet metara od pešačkog prelaza
  • neposedovanje i korišćenje zimske opreme kada su na putu sneg, led ili poledica
  • korišćenje audio odnosno video uređaja tako da ne čujete signale drugih učesnika u saobraćaju
  • ako nemate upaljena kratka odnosno dnevna svetla tokom dana
  • ako pešak koristi mobilni ili ima slušalice na ušima dok prelazi pešački prelaz...

Međutim, neki od prekršaja koji se nikako neće opraštati su:

  • nekorišćenje sigurnosnog pojasa
  • prekoračenje brzine
  • korišćenje mobilnih telefona vozačima sa probnom vozačkom dozvolom
  • nekorišćenje dečjeg sedišta za prevoz dece
  • upravljanje vozilom u stanju blage i umerene alkoholisanosti...

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 26.03.2024.
Naslov: Redakcija