Zastava Bosne i Hercegovine

NAKNADA TROŠKOVA ZA ISHRANU U TOKU RADA I REGRESA ZA KORIŠĆENJE GODIŠNJEG ODMORA U JAVNIM SLUŽBAMA: Ustavni sud odbacio žalbu protiv presude Apelacionog suda u parničnom postupku, čime je uvažio pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, po kojem zaposleni u školama, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor


Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da je Ustavni sud Srbije odbacio ustavnu žalbu njihove članice R.V. protiv presude Apelacionog suda u parničnom postupku, vođenom radi isplate troškova za topli obrok i regres.

Tom presudom, Ustavni sud Srbije je uvažio pravni stav Vrhovnog kasacionog suda iz 2022. godine, po kojem zaposleni u školama u Srbiji, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor.

Vrhovni kasacioni sud usvojio je takav stav pošto je veći broj tužbi za neisplaćene naknade usvajan od redovnih sudova i njime je poništio i sopstveni stav iz 2020. godine po kojem topli obrok i regres ne ulaze u minimalnu zaradu zaposlenih u školama.

“Ako sve presude Ustavnog suda po ustavnim žalbama članova Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije budu istovetne, Srbija će suočiti sa oko 600 novih tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Očigledno je reč o pokušaju da se na štetu zaposlenih smanje troškovi države, koja je hiljade ljudi zakinula u isplatama, zbog čega su je i tužili”, navodi se u saopštenju sindikata.

Sudsko veće koje je odbacilo ustavnu žalbu članice NSPRS radilo je u sastavu Dragana Kolarić, Vladan Petrov i Nataša Plavšić, a taj sindikat tvrdi da su svi od ranije poznati po bliskosti sa aktuelnom izvršnom vlašću Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 25.03.2024.
Naslov: Redakcija