Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Podneta prva prijava protiv poreskog obveznika koji nije uspeo da dokaže poreklo imovine


U poslednje četiri godine, od kada je usvojen Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020 i 18/2021), Poreska uprava Srbije obradila je podatke o imetku i prihodima za 1.184.503 građana. Protiv njih 150 sproveden je prethodni postupak, a doneto je i prvo rešenje za plaćanje posebnog poreza od 75 odsto. Tako će građanin, koji je stekao imetak vredniji od 170 miliona dinara, morati u državnu kasu da vrati oko 127,5 miliona dinara.

Čak 13.522 ljudi, našlo se na posebnoj lupi poreznika, jer su u godini, a najviše tri godine uzastopno, uvećali svoju imovinu za nešto više od 150.000 evra. Dodatnom kontrolom utvrdiće se da li su to stekli po zakonu ili ne. Za 150 građana kod kojih je pokrenut prethodni postupak, napravljeni su izveštaji o utvrđenom uvećanju vrednosti imovine i prijavljenim prihodima, koje će se koristiti u budućim poreskim kontrolama.

- U skladu sa primenom odredaba Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza, Poreska uprava Srbije donela je prvo rešenje o utvrđenim obavezama poreskog obveznika - rekli su u ovoj instituciji. - U kontroli, poreski obveznik nije uspeo da dokaže poreklo imovine kojom je raspolagao i utvrđena je obaveza posebnog poreza u skladu sa odredbama zakona.

Posao utvrđivanja imovine i posebnog poreza složen je postupak koji se sastoji iz tri faze, objašnjavaju nadležni. Reč je o analizi rizika, prethodnom i postupku poreske kontrole i utvrđivanja posebnog poreza. Na osnovu ustanovljenog registra rizika, fizičkim licima dodeljuje se status sa definisanim niskim, srednjim ili visokim rizikom po poštovanje propisa. U prethodnom postupku Poreska uprava pribavlja raspoložive podatke iz internih i eksternih baza podataka o oblicima imovine kojim građani raspolažu, u cilju utvrđivanja vrednosti uvećanja njihove imovine u određenom periodu.

- Postupak poreske kontrole sprovodi se uz učešće osobe čija su imovina i prijavljeni prihodi predmet kontrole. To obuhvata složene poreske postupke praćenja tragova novca obveznika u kontroli, koji zahtevaju dug i kompleksan rad inspektora koji vode postupak. Cilj je da se potpuno i tačno utvrde sve potrebne činjenice i okolnosti, kao i da se razmotre svi dokazi koji su od značaja za utvrđivanje imovine na koju se utvrđuje poseban porez - objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Ako činjenice ukazuju na postojanje osnovne sumnje da je izvršeno krivično delo, Poreska uprava će postupiti u skladu sa odredbama člana 9. Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i o tome obavestiti policiju, Sektor poreske policije, Javno tužilaštvo i druge nadležne organe.

Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u 2023. godini, obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja. Prijava se podnosi isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave (ePorezi). Rok za podnošenje poreske prijave i za uplatu poreza je 15. maj 2024. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, 25.03.2024.
Naslov: Redakcija